In de winter kleuren de Alpen Oranje

Frankrijk is al jaren een geliefd land onder wintersporters. Kende het vóór 1950 nog maar enkele grote wintersportplaatsen zoals Chamonix en Megève, na de oorlog hebben de Fransen het groots aangepakt en zijn er talloze skigebieden uit de grond gestampt. Sommige hiervan zijn samengesteld uit lelijke betonnen flats (vooral in de jaren ’70), andere zijn sfeervoller. Populaire skigebieden onder de Nederlanders zijn Val Thorens, Les Deux Alpes en Tignes. Hier is het publiek over het algemeen wat jonger, vanwege de uitgaansmogelijkheden in het gebied, waaronder de après-ski barretjes in de gezellige dorpen. Met eigen vervoer of geheel georganiseerde reizen trekken er jaarlijks weer veel jongeren richting de Franse Alpen voor een weekje gezelligheid. Voor een overzicht van skigebieden kijk je hier.

val-thorens-alpen

Als je een keuze gemaakt hebt en je vakantie geboekt, dan kan de voorpret beginnen. Op de grootste wintersportbeurs van Europa, de ISPO in München, werden vorige winter al de skitrends voor aankomend seizoen gepresenteerd. Termen als lichtgewicht en schokabsorptie kwamen veelvuldig voorbij. Skiën wordt door nieuwe technologische ontwikkelingen steeds eenvoudiger gemaakt, zo worden ski’s makkelijker te draaien en onder controle te houden. Voor de kenners: de rocker technologie blijft nog altijd populair, all-mountain ski’s worden lichter en comfortabeler en tour-skiërs krijgen meer keuze op gebied van materiaal.

Naast goede ski’s, is ook een goede skibroek van belang. Het houdt je warm en droog en verkleint de kans op blessures. Daarnaast moet het je voldoende bewegingsvrijheid geven om lekker te kunnen skiën of snowboarden. Ten slotte moet de kleding ademen, zodat transpiratievocht afgevoerd kan worden, de kleding zelf moet wel waterdicht zijn.

skikleding-fast-france

Dikke, traditioneel gevoerde ski jassen worden steeds minder gedragen. Hiervoor in de plaats is het laagjes systeem gekomen. Hierbij bestaat de eerste laag uit thermokleding: strak op het lichaam gedragen synthetische of wollen stof die transpiratie vocht afvoert en het lichaam warm houdt. De tweede laag is een isolatie laag, vaak een fleece jack of trui, die tevens de lichaamstemperatuur op peil houdt en transpiratievocht afvoert. De derde laag is een waterdichte, winddichte en idealiter ademende laag. Deze laag is vaak gevoerd. Ga voor een leuke ski broek of jas naar een specialist bij jou in de buurt.