Panorama_of_Paris_from_top_of_Arc_de_Triomphe

Parijs is de hoofdstad van Frankrijk en de tweede grootste stad van het westen van Europa. Parijs staat bekend als de stad van de liefde en menig huwelijksaanzoek werd hier dan ook gedaan. Naast de romantiek staat Parijs om heel veel andere dingen bekend. Denk aan cuisine, mode, cultuur, kunst en natuurlijk de Eiffeltoren, de Notre Dame en het Louvre. In de stad wonen ruim 2 miljoen mensen en in de metropool Parijs maar liefst ruim 11 miljoen mensen. Samen met Tokio, Londen en New York, is Parijs een van de vier wereldsteden.

Geschiedenis

CZIP933V11137Ver terug in de tijd was Parijs nog een klein vissersdorp. Rond 55 v. Chr. valt Parijs in de handen van de Romeinen en krijgt de Franse stad de naam Lutetia. Als Parijs in 486 onderdeel wordt van het rijk van de Franken, is de Franse hoofdstad geboren. Parijs is altijd een fenomeen geweest op het gebied van educatie en cultuur. In de 13e eeuw werd er gestart met een bouw van het wereldberoemde ‘t Louvre en de Notre Dame. Door invloed van Lodewijk XIV werd Parijs een rijke en machtige stad. Aan de monarchie kwam in 1789 een einde door de Franse Revolutie die erg gewelddadig en bloederig verliep. Een Republiek ontstond. Napoleon heeft er uiteindelijk voor gezorgd dat Parijs een metamorfose onderging: Baron Haussmann ontwierp prachtige avenues en boulevards.

Tussen 1920 en 1940 was Parijs het culturele centrum van de wereld waarin diverse stromingen ontstonden, als het kubisme en het surrealisme. Ook nu nog wordt Parijs als culturele grootheid wereldwijd gezien.

paris-panorama_226_o